Skriveni šećer u različitim proizvodima
Autorica: Andrea Babić, mag.pharm
Šećer se ne pojavljuje uvijek u farmaceutskim pripravcima pod svojim uobičajenim imenom pa pacijenti nisu svjesni njegove prisutnosti jer nije označen kao „šećer“.
Takvi „skriveni šećeri“ mogu imati značajne posljedice za osjetljive skupine pacijenata zato je nužno prepoznati njihovu prisutnost.
Gdje se šećer pojavljuje?
Pojavljuje se u različitim farmaceutskim oblicima:
-
lijekovima
-
dodacima prehrani i medicinskim proizvodima
-
sirupima i oralnim otopinama
-
pastilama, tabletama za žvakanje i gumenim bombonima
Vrste šećera
Najčešći su:
-
Monosaharidi (glukoza, fruktoza, galaktoza)
-
Disaharidi (saharoza, maltoza, laktoza)
-
Šećerni alkoholi, polioli (sorbitol, manitol, ksilitol, eritritol, maltitol, laktitol)
Saharoza je najzastupljeniji oblik disaharida u sirupima i suspenzijama jer osim što djeluje kao otapalo također sprječava mikrobiološki rast različitih patogena. Nadalje, maskira gorak okus djelatne tvari pa su sirupi najčešći izbor kod djece. Izbjegava se kod dijabetičara i ostalih koji moraju paziti na unos šećera jer može utjecati na razinu glukoze u krvi.
Najčešća zamjena saharoze je sorbitol koji ne utječe značajno na razinu glukoze jer je dvostruko manje energetske vrijednosti i dvostruko manje sladak u usporedbi sa šećerom. Proizvodi sa sorbitolom često su označeni kao „bez šećera“. U većim količinama može izazvati proljev i nadutost.
Laktoza je česta pomoćna tvar u filmom obloženim tabletama gdje djeluje kao stabilizator aktivne tvari. Kod pacijenata s intolerancijom na laktozu može uzrokovati nelagodu i probavne smetnje.
Ksilitol je najpoznatiji šećerni alkohol te je kod nas poznat pod nazivom “brezin šećer”. Obično se nalazi u bombonima za osvježivanje daha te proizvodima za oralnu higijenu poput pasta za zube ili vodica za ispiranje usta.
Općenito, polioli neznatno utječu na glikemiju, no njihova prekomjerna konzumacija može dovesti do nadutosti, plinova i proljeva.
Zašto se šećer dodaje u farmaceutske proizvode
-
Maskiraju okus lijeka
-
Poboljšavaju prihvatljivost i stabilnost
-
Kontroliraju otapanje djelatne tvari (laktoza u filmom obloženim tabletama)
Mjere opreza
Prisutnost šećera, unatoč korisnim svojstvima, može izazvati i određene komplikacije. Stoga je potreban oprez kod osjetljivih populacija kao što su:
-
dijabetičari
-
pacijenti koji ne podnose neke oblike šećera ili im je dijagnosticirano nasljedno nepodnošenje šećera
-
bolesnika sa sindrom iritabilnog crijeva (nadutost, plinovi i proljev pogotovo kod konzumacije šećernih alkohola)
-
djeca (inače konzumiraju više šećera pa je povećan rizik od razvoja karijesa i narušavanja oralnog zdravlja)
-
trudnice (gestacijski dijabetes)
Kako ljekarnici mogu pomoći?
Prilikom izdavanja lijekova, dodataka prehrani i medicinskih proizvoda od iznimne je važnosti čitanje deklaracije i poznavanje sastava pomoćnih tvari jer skriveni šećeri mogu imati značajne posljedice kod osjetljivih skupina bolesnika. Ljekarnici svojim savjetima, individualiziranim pristupom te pronalaskom bolje alternative mogu spriječiti neželjene učinke.
Literatura
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10675835/#sec5-pharmaceutics-15-02557
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S135964462300212X
The Pharmaceutical Journal. How to identify and manage ‘problem’ excipients in medicines for children
https://vitamini.hr/blog/vitaminoteka/secerni-alkoholi-dobri-ili-losig-14225/

Salveo CEE


